Vietnamská pivní kultura: bia hoi i craft beer
Bia hoi stále patří mezi oblíbená piva Hanojanů.Hanoj/Saigon, Vietnam — Když se po setmění usadíte na jednu z malých plastových židliček natěsnaných jedna vedle druhé, a uslyšíte zvolání: “Một, hai, ba, dô,” je čas pít. Popíjení s Vietnamci mívá své rituály. Pokud si s vámi noví přátelé u stolu přiťuknou se slovy: “Một trăm phần trăm,” nezbývá, než vypít celou sklenici do dna. Doslova to znamená na 100 %. Vyhnout se tomu můžete větou: “Năm mười phần trăm.” Potom stačí, když vypijete alespoň půl sklenice.
Pivovarnictví nemá ve Vietnamu zdaleka tak bohatou historii jako v Evropě. První pivovar otevřel v Hanoji až v roce 1890, kdy byla země ještě pod nadvládou Francouzů. Od té doby se však pivní kultura v této zemi nadobro zabydlela. Skoro 4 miliardy litrů vypitého piva řadí Vietnamce na špičku žebříčku největších konzumentů v celé Asii.
Bia hoi, čerstvé pivo
Když se řekne pivo ve Vietnamu, mnoho lidí si jako první vybaví bia hoi. Čerstvé pivo, které se v noci uvaří a ráno rozdistribuuje do pivnic. Protože v sobě nemá žádné konzervanty, spotřebovat se musí do večera.
Obsahuje jen 3 % alkoholu a je tak skvělým osvěžením v letním parnu. Bia hoi se konzumuje nejčastěji ve skrčené poloze na malé plastové židličce a pořídíte ho v přepočtu už od 5 Kč.
“Pokud jdeš na bia hoi, řiď se podle ceny,” říká Nguyen Chung, se kterým probírám pivní problematiku v jedné z hospod. “Já sám bych se pivu za 7 000 dongů vyhnul obloukem. V dražších pivnicích je pivo o něco bezpečnější” doplňuje s úsměvem.
Hygienická kontrola čerstvého piva je hodně problematická, což mi potvrdil i jeden z Čechů, který pomáhal zprostředkovávat dodávku výrobního zařízení do pivovaru. “Po poslední návštěvě pivovaru jsem bia hoi přestal pít úplně. Hygienciké podmínky byly otřesné a po zemi dokonce pobíhali potkani” říká a radějiotevírá skleněnou láhev s hanojským ležákem.
Bia hoi zajímavosti
- Vietnamské bia hoi je nejlevnějším pivem na světě. 0.4l se prodává se za ceny začínající na 7 000 VND.
- K bia hoi patří neodmyslitelně také něco k zakousnutí. Téměr automaticky vám výčepní ke skleničce piva přidá i nějaké oříšky. Vietnamci ale k bia hoi přikusují také křepelky, jarní závitky nebo si objednávají hot pot
- Pít s Vietnamci není nic pro slabé nátury. Ačkoli se o nich traduje, že moc nevydrží, jejich tempo je smrtící. Ne nadarmo proto mají v některých hospodách tzv. "blítka" (nádoby, které vypadají jako umyavdla, do kterých se chodí pijáci během večera vyzvracet.
Vietnamské ležáky
S tradičními ležáky se člověk ve Vietnamu setká nejčastěji. Žádný milovník piva by neměl vynechat plechovku s třemi trojkami. Toto pivo asi nevyhraje žádnou degustační soutěž, ale jeho mírně rýžová příchuť je trochu netradičním zážitkem. 333 se vaří v Saigonu již od začátku 20. století a během vietnamské války bylo oblíbené u amerických vojáků. V té době však byly na etiketě trojky jen dvě. Třetí přidal po pádu Saigonu komunistický režim, aby pivo odlišil od minulosti.
Lednice vietnamských obchodů a restaurací však plní i další značky. Většinu produkce zdejších ležáků zajišťují 3 pivovary. Značky jako Saigon Red, Saigon Green, Hanoi Beer nebo singapurský licenční Tiger patří k nejoblíběnějším.
Život v Hanoji: Reportáž z městské džungle
přejít na článekPivní kultura minipivovarů
Na vietnamské pivní scéně se před pár lety objevila nová hvězda - craft beer. Pivní speciály z mikropivovarů, které často založili bývalí sládci ze západu, si nově dobývají svou pozici na zdejším trhu. A využívají k tomu zajímavou strategii. Při vaření piva totiž pracují s lokálními ingrediencemi. Už jste někdy ochutnali pivo s příchutí durianu, mučenky nebo dokonce chilli?
Hanojský mikropivovar Furbrew zašel dokonce ještě dál a vyladil chuť piva do podoby polévky pho. Příchuť umami, typickou pro vývar této slavné polévky, imitují tradiční vietnamské bylinky. Recepturu prý sládek ladil celé 3 měsíce. A podle jeho slov nejde jen o marketingový tahák, ale opravdu dobré pivo.
Největší boom však mikropivovary zažívají v Saigonu, kde vznikají jako houby po dešti. Heart of Darkness, Pasteur Street Brewing Company (PSBC) nebo East West Brewing jsou nejznámější a dá se říci, že i nejúspěšnější producenti. PSBC dokonce získal zlatou medaili v kategorii čokoládových piv na světovém klání World Beer Cup v roce 2016.
Jasmínová IPA, kávový Porter nebo irský Stout jsou jen malou ukázkou toho, co dnes můžete ve Vietnamu ochutnat. Nejde však o žádnou levnou záležitost. Za malý taster v objemu 150 ml zaplatíte většinou přes 50 000 vietnamských dongů (v přepočtu asi 50 Kč) a za pintu od 150 000 dongů výš. I to je jeden z důvodů, proč si craft beer cestu k chuťovým pohárkům Vietnamců hledá jen pomalu.
Česká pivní stopa ve Vietnamu
Přes 20 let se ve Vietnamu vaří pivo z žateckého chmele a českého sladu. Průkopníkem českého piva ve Vietnamu je Ngo Hong Chuyen. V 80. letech studoval v bývalém Československu, kde si také české pivo oblíbil a začátkem 90. let začal české pivo do Vietnamu dovážet.
Ovšem nezůstal jen u toho. O několik let později přidal i malovýrobu piva vařeného podle české receptury, se kterou mu pomáhal dokonce sládek z plzeňského Prazdroje.
Jak se pije v Rusku
přejít na článekNa rozdíl od konkurenčních minipivovarů, které navštěvují hlavně expati a turisté, sem chodí ve velkém Vietnamci. Když se jich zeptáte proč, často vám odpoví: “Protože to pivo je jednoduše skvělé a není tak drahé, jako vietnamská speciální piva.”
Pan Chuyen se také dočkal ocenění, v podobě čestné funkce honorárního konzula a český konzulát v Saigonu sídlí právě zde. Konzulární pracovníci z hanojského velvyslanectví proto několikrát do roka úřadují oficiálně v hospodě. Což si přiznejme, je typicky české.